Biodom 27C5 - 34 kW

Пелетен котел Biodom 27C5 - 34 kW

Производител BIODOM 27 - Словения

Със своята BioLogic технология, котелът се приспособява към променящите се работни условия, като по този начин осигурява оптимална ефективност и стабилна работа през годините на експлоатация.

Системата BioLogic автоматично регулира всички необходими условия за добро изгаряне и топлоотдаване на димните газове към водата, в същото време разпознава качеството на пелетите и съответно променя скоростта им на подаване в горелката. В непрекъснат режим на работа се измерва налягането в горивната камера и автоматично се регулира така, че да се гарантира постоянното и правилно подаване на кислорода необходим за горивния процес, независимо от електрическото напрежение, тягата, надморската височина, качеството на пелетите, замърсяването на комина, горивната камера и топлообменниците.

С помощта на първи вентилатор, който създава отрицателно налягане в горивната камера, а чрез вторият вентилатор въздухът за изгаряне и димните газове се вентилират през топлообменика с тридесет димогарни тръби и турболатори, които осигуряват оптимален топлообмен.

 Автоматизацията BIOLOGIC, с която са оборудвани пелетните котли BIODOM, е иновативно решение. Резултат на дълго годишно научно развитие и експериментиране!

Сега не е необходим специалист за първото пускане на котела, а параметрите на горенето винаги ще бъдат идеални, въпреки качеството на пелетите, метеорологичните условия (вятър, атмосферно налягане) или състоянието на комина.

Всички котли BIODOM са многократно сертифицирани в Дания и Италия и имат сертификат клас 5 съгласно EN 303-5: 2012.

·         Клас на енергийна ефективност А++

·         Гаранция на водната риза 5 години


Вграден хидравличен изравнител с циркулационна помпа, възвратен клапан, защитна група и анти-кондензна функция

·        Оборудван с два вентилатора: за подаване на първичен въздух и за извличане на изходящите димни газове

БЕЗ НЕОБХОДИМОСТ ОТ ПЪРВОНАЧАЛНИ НАСТРОЙКИ И ПРИ СМЯНА НА ПЕЛЕТИ!!!

Максимална мощност: 33,50 kW

КПД: 93 %

Максимална номинална мощност: 8,65 -  30,8 kW

Капацитет на резервоара: 180 кг

Консумация на пелети: 1,92 – 6,82 кг/ч

Автономна работа с едно зареждане на резервоар за пелети – от 26,4 до 93,8 часа

Димоотвод: 80 мм

Минимална тяга на комина: 0,11 (± 0,02) mbar

Средна температура на димните газове: 56,8 °C - 114,9 °C

Тип гориво: пелети клас А1 и А2

Обем на водната риза: 74 л

Консумация на ел. енергия при запалване: 328,5 W

Консумация на ел. енергия при максимален режим: 78,5 W

Консумация на ел. енергия при минимален режим: 19 W

Консумация на ел. енергия при режим на изчакване: 3 W

Отопляема площ: от 80 до 450 m2

Тегло: 270 кг

Размери H x L x P (мм): 1400 x 920 х 660

Защитен термостат

Седмичен програматор

Biologic технологията постоянно и автоматично регулира параметрите с цел оптималното извличане на енергия от горивото.Досега известните методи за управление на горивни инсталации са чрез фиксирани параметри, те работят с фиксирано зададено дозиране на горивото и фиксирана настройка на скоростта или напрежението на вентилатора. Такъв режим на горивни инсталации е много нестабилен, тъй като дозирането на пелетите става по обем (например 10 l / h). Пазарът предлага разнообразие от пелети със специфична и различна плътност (може да се намерят от 550 kg до 700 kg в един m3), както и пелети с различна влажност, от 5% до 15%, което означава, че тон пелети може да съдържа 850 кг дървесина и 150 кг вода или 950 кг дървесина и 50 кг вода. В случай на горивни инсталации с фиксирани параметри, дозирането остава едно и също; Например: “Горивните уреди могат да дозират  5,5 кг или 7 кг пелети на час, a в същото време в горелката се подават 25% по-малко дървесно-енергиен продукт и повече вода.” Резултатът от такова контролирано управление се изразява в това, че ефективността на горивната инсталация с такива фиксирани параметри зависи от определини характеристики на пелетите. В случая, когато това са водното съдържание, дължината и формата на пелетите или други специфични промени, добитата калоричност се променя, респективно и топлинния ефект на горивната инсталация.

Постоянно настроеният вентилатор или напрежение върху него, не гарантира постоянни условия за горене в котела, тъй като стените на котела се запрашават с пепел, като по този начин се образува допълнително съпротивление на димните газове през котела. Коминът и устройството работят при условия на високо налягане, различни от тези при ниско налягане, следователно условията за входящ въздух в горивното устройство се променят. В случая, когато пелетите използват фиксирани параметри, вентилаторът при различни условия се върти винаги по един и същ начин, по този начин притокът на входящото количество въздух в горивната камера е различно. Голямо влияние върху входящата въздушна маса в котела има температурата на въздуха в помещението или наличието на пепел в котела. Тези фактори влияят на температурата на димните газове (различни температури на димните газове - различно специфично тегло на димните газове), като вентилаторът непрекъснато се върти, както е настроен.

Резултатът от работата на горивната инсталация с фиксиран вентилатор е, че горивната камера при различни условия се захранва с различни количества въздух, което от своя страна влияе на ефективността на котела.

 Tехнологията Biologic за изгаряне на пелети, наблюдава всички горепосочени описателни фактори и автоматично регулира параметрите, като по този начин предотвратява ненужните загуби по време на горивния процес. Горивни инсталации с управление Biologic осигуряват максимална ефективност на котела при всякакви условия.

Друга тайна на автоматизацията BIOLOGIC в пелетните котли BIODOM

 Малко химия и КАК BIOLOGIC РАБОТИ

Пелети - дървесна маса, основният компонент е целулоза C6 H10 O5 - въглеводород, където основното горимо вещество е C (въглерод).

За оптимално изгаряне от 1 кг С е необходимо 2,67 кг О2 (кислород), докато се образуват 3,67 кг СО2 (въглероден диоксид) + 400 kJ енергия (на 12 грама въглерод или 1 мол).

Когато пелетите изгарят така - горенето (термодинамичният процес на окисляване на въглерода) е перфектно

 BIOLOGIC постоянно следи тези параметри и поддържа изгарянето в оптимален режим чрез измерване и регулиране:

1) Маса на въздуха за горене (тегло)

2) Маса на димните газове (тегло)

3) Мощност на котела (kW)

4) Делта (разликата между температурата на котела и "връщането")

5) Скорост на промяна на температурата в котела

6) Процент на дозиране на шнека

... и още редица системни параметри и техните връзки

 

За да се поддържа балансът "въздух-шнек-мощност-температура-дим", автоматиката постоянно настройва тези параметри, решавайки проблеми като:

1) Определяне на необходимата мощност на котела

2) Изгаряне на точно количеството въглерод, което е необходимо за определената мощност (качеството и теглото на пелетите e не толкова важно, колкото количеството въглерод и водород в тях)

3) Оптимално изгаряне на въглерод – изгаряне на всичко, което гори с максимално преобразуване на топлинна енергия

 Резултатът от BIODOM: винаги 92-94% ефективност, няма преразход на пелети, топлообменникът не се запушва и топлообменът не се влошава.

 При такава система качеството на пелетите не е важно, защото BIOLOGIC ще „изчисли“ количеството въглерод в горивото. Колкото по-добро качество, толкова по-малко пелети ще са необходими, толкова по-малко пепел и почистване на котела. Затова е по-изгодно да се използват висококачествени пелети с котлите BIODOM. Всяка молекула въглерод в тях ще се превърне в топлинна енергия и ще отиде за отоплението на дома ви

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър

text_captcha
  • Код на продукта: Biodom 27C5
  • Наличност: StocEpuizat Stoceplsnjjn
  • 5 900,00лв.

Етикети: котли на пелети, BIODOM, пелетен котел