Biodom H25 kW

Производител BIODOM - Словения

Чрез технологията BioLogic, камината Biodom H25 настройва всички работни параметри в непрекъснат режим. Разпознава се качеството на пелетите и регулира подаването им в горивната камера, също така се регулира и въздуха необходим за изгарянето им, като се взема предвид и тягата на комина. Непрекъснатите автоматични настройки на котлите и камините Biodom гарантират оптимална ефективност и стабилна работа през годините на експлоатация.

·         Сертификат – Норма EN 14785: 2016

·         Клас на енергийна ефективност А++

·         Гаранция на водната риза 5 години

·         Вградени циркулационна помпа и разширителен съд

·         Оборудван с два вентилатора: за първичен въздух и на димните газове

Максимална мощност: 27,43 kW

КПД: 93,14 %

Номинална мощност: 6,90 -  25,55 kW

Топлоотдаване на водната риза: 5,9 - 20,25 kW

Топлоотдаване към околната среда: 1,26 - 5,86 kW

Капацитет на резервоара: 45 кг

Консумация на пелети: 1,5 – 5,25 кг/ч

Автономна работа с едно зареждане на резервоар за пелети – от 12 до 39,8 часа

Димоотвод: 80 мм

Минимална тяга на комина: 0,12 (± 0,05) mbar

Средна температура на димните газове: 58 °C - 124 °C

Тип гориво: пелети клас А1 и А2

Обем на водната риза: 42 л

Обем на горивната камера: 36 л

Работна температура на водата : от 65 до 80 °C

Консумация на ел.енергия при запалване: 328.5 W

Консумация на ел.енергия при максимален режим: 78,5 W

Консумация на ел.енергия при минимален режим: 19 W

Консумация на ел.енергия при режим на изчакване: 3 W

Отопляема площ: от 50 до 200 m2

Тегло: 233 кг

Размери H x L x P (мм): 1200 565 х 650

Защитен термостат

Предпазен клапан 2.5 bar

Възвратен клапан

Седмичен програматор


Biologic технологията постоянно и автоматично регулира параметрите с цел оптималното извличане на енергия от горивото.Досега известните методи за управление на горивни инсталации са чрез фиксирани параметри, те работят с фиксирано зададено дозиране на горивото и фиксирана настройка на скоростта или напрежението на вентилатора. Такъв режим на горивни инсталации е много нестабилен, тъй като дозирането на пелетите става по обем (например 10 l / h). Пазарът предлага разнообразие от пелети със специфична и различна плътност (може да се намерят от 550 kg до 700 kg в един m3), както и пелети с различна влажност, от 5% до 15%, което означава, че тон пелети може да съдържа 850 кг дървесина и 150 кг вода или 950 кг дървесина и 50 кг вода. В случай на горивни инсталации с фиксирани параметри, дозирането остава едно и също; Например: “Горивните уреди могат да дозират  5,5 кг или 7 кг пелети на час, a в същото време в горелката се подават 25% по-малко дървесно-енергиен продукт и повече вода.” Резултатът от такова контролирано управление се изразява в това, че ефективността на горивната инсталация с такива фиксирани параметри зависи от определини характеристики на пелетите. В случая, когато това са водното съдържание, дължината и формата на пелетите или други специфични промени, добитата калоричност се променя, респективно и топлинния ефект на горивната инсталация.

Постоянно настроеният вентилатор или напрежение върху него, не гарантира постоянни условия за горене в котела, тъй като стените на котела се запрашават с пепел, като по този начин се образува допълнително съпротивление на димните газове през котела. Коминът и устройството работят при условия на високо налягане, различни от тези при ниско налягане, следователно условията за входящ въздух в горивното устройство се променят. В случая, когато пелетите използват фиксирани параметри, вентилаторът при различни условия се върти винаги по един и същ начин, по този начин притокът на входящото количество въздух в горивната камера е различно. Голямо влияние върху входящата въздушна маса в котела има температурата на въздуха в помещението или наличието на пепел в котела. Тези фактори влияят на температурата на димните газове (различни температури на димните газове - различно специфично тегло на димните газове), като вентилаторът непрекъснато се върти, както е настроен.

Резултатът от работата на горивната инсталация с фиксиран вентилатор е, че горивната камера при различни условия се захранва с различни количества въздух, което от своя страна влияе на ефективността на котела.

 Tехнологията Biologic за изгаряне на пелети, наблюдава всички горепосочени описателни фактори и автоматично регулира параметрите, като по този начин предотвратява ненужните загуби по време на горивния процес. Горивни инсталации с управление Biologic осигуряват максимална ефективност на котела при всякакви условия.

Друга тайна на автоматизацията BIOLOGIC в пелетните котли BIODOM

 Малко химия и КАК BIOLOGIC РАБОТИ

Пелети - дървесна маса, основният компонент е целулоза C6 H10 O5 - въглеводород, където основното горимо вещество е C (въглерод).

За оптимално изгаряне от 1 кг С е необходимо 2,67 кг О2 (кислород), докато се образуват 3,67 кг СО2 (въглероден диоксид) + 400 kJ енергия (на 12 грама въглерод или 1 мол).

Когато пелетите изгарят така - горенето (термодинамичният процес на окисляване на въглерода) е перфектно

 BIOLOGIC постоянно следи тези параметри и поддържа изгарянето в оптимален режим чрез измерване и регулиране:

1) Маса на въздуха за горене (тегло)

2) Маса на димните газове (тегло)

3) Мощност на котела (kW)

4) Делта (разликата между температурата на котела и "връщането")

5) Скорост на промяна на температурата в котела

6) Процент на дозиране на шнека

... и още редица системни параметри и техните връзки

 

За да се поддържа балансът "въздух-шнек-мощност-температура-дим", автоматиката постоянно настройва тези параметри, решавайки проблеми като:

1) Определяне на необходимата мощност на котела

2) Изгаряне на точно количеството въглерод, което е необходимо за определената мощност (качеството и теглото на пелетите e не толкова важно, колкото количеството въглерод и водород в тях)

3) Оптимално изгаряне на въглерод – изгаряне на всичко, което гори с максимално преобразуване на топлинна енергия

 Резултатът от BIODOM: винаги 92-94% ефективност, няма преразход на пелети, топлообменникът не се запушва и топлообменът не се влошава.

 При такава система качеството на пелетите не е важно, защото BIOLOGIC ще „изчисли“ количеството въглерод в горивото. Колкото по-добро качество, толкова по-малко пелети ще са необходими, толкова по-малко пепел и почистване на котела. Затова е по-изгодно да се използват висококачествени пелети с котлите BIODOM. Всяка молекула въглерод в тях ще се превърне в топлинна енергия и ще отиде за отоплението на дома ви

Напишете отзив

Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!
    Лош           Добър

text_captcha
  • Код на продукта: Biodom H25
  • Наличност: StocEpuizat Stoceplsnjjn
  • 4 900,00лв.

Етикети: камини на пелети, BIODOM